Grondlegger van Shotokan Karate Gichin Funakoshi

Gichin Funakoshi

Gichin Funakoshi wordt gezien als de grondlegger van het moderne karate vanwege zijn inzet om deze kunst van Okinawa te introduceren op het vaste land van Japan. Hij is geboren in 1868 en begon hij met karatelessen geven op 11 jarige leeftijd, hij heeft les gehad van de twee grootste meesters van die tijd, Azato and Itosu. Hij ontwikkelde zich zo snel dat hij werd ingewijd in alle belangrijke karatestijlen van Okinawa. Voor Meester Funakoshi kreeg het woord karate op den duur een diepere betekenis door de synthese van deze diverse methoden in de vorm van karate-do, letterlijk “weg van karate” of “de weg van de lege hand”. Training in karate-do werd een les voor het leven op zichzelf.

In 1916 gaf hij een demonstratie in het Butokuden in Kyoto, wat in die tijd het officiële centrum voor vechtsporten van Japan was. Op 6 maart 1921 bezocht de Kroonprins, die later de keizer van Japan zou worden. Meester Funakoshi werd gevraagd om een karatedemonstratie te geven. In het voorjaar van 1922 ging Meester Funakoshi naar Tokyo om zijn kunst te presenteren op de First National Athletic Exhibition in Tokyo georganiseerd door het Ministerie van Onderwijs. Door verschillende vooraanstaande groepen en individuen werd er sterk op aangedrongen dat hij in Japan zou blijven en inderdaad keerde hij niet meer terug naar Okinawa.

Meester Funakoshi onderwees slechts één methode, een totale discipline, die was gevormd uit een synthese van alle karatestijlen van Okinawa. Deze stijl werd bekend als Shotokan, letterlijk de clan van het huis van Shoto. Dit was het pseudoniem waarmee de Meester zijn poëzie ondertekende.